Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune si Protectie Anticoroziva

Volumul II, Anul 2007, Nr. 3


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instructiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunturi
-----------------------------
Contact

Cuprins

Liviu ANCĂŞ diagnosticare@transgaz.ro, Alexandru KACSO, Radu OPREAN
Dispozitiv de drenare a curenţilor de dispersie din conductele îngropate de înaltă presiune
A mitigation device of stray currents in underground high pressure pipes

Rezumat: Pe o conductă subterană de înaltă presiune s-a verificat un dispozitiv de drenare a curenţilor de dispersie produşi de liniile electrice de înaltă tensiune în conductele subterane. În urma măsurătorilor s-au pus in evidenţă calităţile acestui dispozitiv care îl fac utilizabil pe orice conductă metalică îngropată. Studiul a analizat comportarea dispozitivului la diferite frecvenţe posibil a fi induse in conductele îngropate.

Vasile BAŞLIU vasile_basliu@yahoo.com, Gina Genoveva NĂSTASE
Aprecieri privind comportarea la coroziune a tablelor de alama acoperite cu staniu
Discussion on the corrosion behavior of the tin-coated brass plates

Rezumat: Protecţia anticorosiva a alamelor prin cositorire este indicata pentru utilizarea acestora in industria navala. Probe din tabla de alama acoperite cu staniu (prin imersie la cald la 280oC cu diferite durate de menţinere) au fost supuse testelor de coroziune in apa de mare. S-au efectuat cicluri de 10 zile cu măsurarea variaţiei de masa si stabilirea indicilor gravimetrici. Comportarea la coroziune s-a apreciat prin comparare cu probe de alama neacoperite.

V. BRÂNZOI iv_branzoi@chim.upb.ro; Alina PRUNĂ; Florina BRÂNZOI, Luisa PILAN
Influenta unor surfactanti asupra supratensiunii de degajare a hidrogenului pe zinc pur in medii alcaline si neutre
The influence of some surfactants on hydrogen evolution at pure zinc electrode in alkaline and neutral media

Rezumat: Influenta actiunii inhibitoare a unor surfactanti asupra zincului pur in solutii de 3.5 % NaCl si 0.1 M KOH a fost studiata prin metoda potentiostatica si potentiodinamică. Surfactantii folositi au fost urmatorii: dodecilsulfat de sodiu (SDS) si dodecilbenzosulfonat de sodiu (SDBS). Parametrii cinetici de coroziune determinati din curbele de polarizare anodice si catodice au aratat ca actiunea inhibitoare a acestor surfactanti se manifesta in special prin marirea supratenstiunii de degajare a hidrogenului si deci prin inhibarea procesului catodic, ceea ce conduce la o micsorare a vitezei procesului de coroziune in ansamblul sau. Actiunea inhibitoare, in special catodică, a acestor surfactanti poate fi explicată prin adsorbţia (chemisorbţia) moleculelor componenţilor organici mai sus menţionaţi la suprafaţa electrodului cu formarea unor straturi superficiale de grosimea câtorva diametre moleculare care blochează centrii activi de la suprafaţă şi impiedică desfăsurarea procesului de coroziune respectiv, precum si degajarea hidrogenului la suprafata electrodului. Rezultatele obtinute prin utilizarea acestor surfactanti care inhiba degajarea hidrogenului ne-au condus la concluzia ca acestia pot fi utilizati cu rezultate bune ca inlocuitori ai mercurului in baterii precum si pentru inhibarea procesului de coroziune a zincului pur in diferite medii.

Ioan MĂRGINEAN marginean_ioan2002@yahoo.com, Mihai TÂRCOLEA, Constantin BRATU, Vasile MIREA, Alexandru STĂNESCU, Bogdan FLOREA
Borurarea cu pulberi active – o metodă De protecţie anticorozivă pentru aliaje Fe-C turnate, fără elemente de aliere
The boronizing process with active powders – a corrosion protective method for casting Fe-C alloys without alloyed elements

Rezumat: Abordarea clasică, pentru cresterea rezitentei la acţiunea corozivă a atmosferei a aliajelor feroase, presupune îmbogăţirea superficială cu elemente de durificare (C, B, N, Cr). Aceasta implică tehnologii complexe, limitate la operaţiunile pas cu pas, unde etapa principală constă intr-un tratament supeficial termo-chimic. In această lucrare este prezentată o nouă tehnologie cu înalte performanţe. In această tehnologie se elimină secvenţa de tratament termo-chimic (după turnare), prin controlul compoziţiei stratului superficial direct prin turnare. Avantajele principale constau într-o aderenţă mai bună a stratului superficial, reducând costurile de producţie şi crescând fiabilitatea.

Liana MUREŞAN, Ionel Cătălin POPESCU, Caius BULEA, Horaţiu VERMEŞAN Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro
Studiul coroziunii electrochimice a unor acoperiri compozite obţinute prin codepunerea electrolitică a zn cu nanoparticule de TiO2
Studies concerning electrochemical corrosion of composites layers obtained by electrodeposition of zinc with TiO2 nanoparticles

Rezumat: Scopul prezentei lucrări îl constituie studiul comportării la coroziune a unor straturi compozite de zinc obţinute prin codepunerea electrolitică a Zn cu nanoparticule de TiO2, pe substrat de oţel (OL 37 / Zn-TiO2). S-au studiat comparativ, utilizând metode electrochimice, probe de OL 37 / Zn-TiO2 nepasivate, pasivate „albastru” (cu compuşi de Cr3+) şi pasivate „galben” (cu compuşi de Cr6+). In prezenţa TiO2, concomitent cu pozitivarea potenţialului de coroziune, are loc o scădere a densităţii de curent de coroziune, ceea ce reflectă influenţa benefică a TiO2 asupra rezistenţei la coroziune a straturilor de zinc. In domeniul de concentratii de TiO2 studiat, viteza de coroziune a acoperirilor compozite de Zn-TiO2 scade cu creşterea concentraţiei de TiO2 din baia electrolitică.

Toderiţa NEMEŞ, Valentin PETRESCU, Cristian DEAC cristian.deac@ulbsibiu.ro, Valeriu DEAC, Marius BIBU
Cosideratii privind protecţia catodică a conductelor metalice îngropate
Considerations with regard to the cathodic protection of metallic buried pipelines

Rezumat: Lucrarea prezintă unele rezultate ale cercetărilor experimentale referitoare la eficientizarea protecţiei anticorozive a conductelor executate din materiale metalice şi îngropate în sol. S-a ales soluţia protecţiei catodice cu sursă exterioară de curent. Cercetările au vizat alegerea, proiectarea şi amplasarea prizelor anodice. Rezultatele experimentale permit recomandarea unor soluţii eficiente aplicabile protecţiei conductelor de apă şi de gaze naturale.

Tamara RADU, Anişoara CIOCAN, Lucica BALINT
Aspecte cinetice şi microstructurale privind coroziunea acoperirilor cu aliaje zinc-fier
Cinetic and microstructural aspects on the corrosion of Zn-Fe alloy coatings

Rezumat: Table zincate în condiţii industriale au fost supuse unui anume proces de încălzire în vederea transformării acoperii cu zinc în acoperire cu aliaj zinc - fier, cu diferite conţinuturi de fier. Probele obţinute şi probe martor zincate au fost supuse la coroziune aplicând metoda potenţiostatică. Pentru aprecierea rezistenţei la coroziune s-au trasat curbele de polarizare anodică şi s-a determinat panta Tafel. După testul electrochimic s-au făcut analize macro şi microscopice pentru stabilirea tipului de coroziune produs.

A. PĂTRU samide_adriana@yahoo.com, I. BIBICU, M. PREDA, B. TUTUNARU, M. FLOROIU
Studiul inhibării coroziunii oţelului carbon în medii amoniacale utilizând spectrometria Mössbauer
The study of the corrosion inhibition of carbon steel in ammoniacal media by using Mössbauer spectrometry

Rezumat: Efectele etilentioureei (ETU) şi ale N - ciclohexilbenzotiazol sulfen amidei (NCBSA) asupra coroziunii oţelului carbon în soluţie amoniacală diluată, care conţine NH3 10–3 M dizolvat au fost puse în evidenţă utilizând măsurători electrochimice şi spectrometria Mössbauer. Prezenţa ETU şi NCBSA în mediul corosiv, în concentraţie de 200 ppm, scade curentul de coroziune. Spectrometria Mössbauer atestă prezenţa unui film superficial pe suprafaţa oţelului carbon corodat în soluţie de NH3 10–3 M ce conţine 200 ppm inhibitori.

Elena Maria PICĂ, Ossi HOROVITZ horovitz@chem.ubbcluj.ro, Gavril BÂLC, Nicolae JUMATE
Determinarea rezistenţei la coroziune a unui oţel protejat prin vopsire
Determination of corrosion resistance of steel with protective paint

Rezumat: S-a studiat comportarea la coroziune, în soluţie de NaCl 3%, a unor probe de oţel, OL 37, utilizate la confecţionarea unor structuri metalice pentru mobilier, în special mese şi scaune pentru servirea berii, denumite set de bere. Studiul s-a efectuat prin metoda gravimetrică, determinând viteza de coroziune, în funcţie de timp. În paralel, pentru studiul comportării la coroziune, probele au fost examinate şi prin microscopie optică.

George CONDURAT
Epurarea apelor reziduale rezultate din atelierele de zincare termică prin tehnologia cu însămânţare magnetică
Wastewater treatment in hot dip galvanizing workshops by magnetic impregnation

Ernest GRUNWALD
Redescoperirea unui "Allrounder". Pretenţii crescânde de calitate fac de neînlocuit depunerile de cadmiu.
Rediscovering of an "All-Rounder". New quality requirements make irreplaceable the cadmium depositions.


Anul

|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita,
in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca